Fascinatie

 

Fascinaties Yvett de Vries

 

Mijn innerlijk landschap

koeDe Verbeelding, De Verbinding, mijn innerlijk landschap, mijn werk.
Ik wil mijzelf en anderen een verhaal voorleggen, een droom. Mijn vrouwvogels van bijenwas, zou ik willen laten vliegen. Ze zouden in de verte staren en ons laten zien, wat zij zien. Ze kijken in meerdere dimensies .Ik probeer verbande te leggen door te kijken naar het verleden en naar binnen. Wanneer ik mij concentreer en met mijn innerlijk oog kijk, hoef ik het daarna alleen nog maar te tekenen.


Wat ik zie met mijn innerlijk oog geef ik vorm.


Daarnaast voed ik mij door veel te lezen over: religie, architectuur, archeologie en de natuurwetenschappen. Door deze vanuit een andere hoek te bekijken en verbanden te leggen tussen het heden en het verleden kom ik op verhalende beelden. In de schilderijen, tekeningen en 3 dimensionaal werk geef ik vorm aan mijn verbeelding. Ik verzin eigenlijk niets nieuws, ik ‘knip en plak’. Ik voed zo mijn innerlijk landschap.
Ik vind het fijn om aantrekkelijke, esthetisch werk met diepgang te maken. Het moet ergens over gaan……


Inspiratie en beeldelementen


Zoals David Hockney zich onderdompelt en vastbijt in een thema bijvoorbeeld Yorkshire forrest vind ik fascinerende. Ook zijn camera obscura project vind ik uitermate boeiend.
Al jaren komt de stier als thema terug in mijn werk. Een zelfportret wordt meestal gevolgd door een portret van een stier…Op Sardinië heb ik een pre historisch bouwwerk gezien waar naar aller waarschijnlijkheid de stier vereerd werd. Het uitgespaarde gat in de vorm van een stierenkop in de muren waren mij een persoonlijke herkenning .


torro di luceMijn fascinatie voor het sacrale landschap in Midden Italië verdiept na een uitnodiging van Margreeth Brokking (Pieve di Castevoli, Mulazzo Massa-Carrara, Toscana, Italia ) te komen praten over christelijke religiositeit en de godin in mijn ‘werk’. De specifieke sfeer die uit gaat van dit landschap en deze plek, maken dat ik geconcentreerd en zonder afleiding ‘naar binnen kan kijken’ kan kijken.


De studies van Anniek van der Meer gevat in meerdere boeken eerstens ‘Ma The primal Mother de rol van het symbool van de moeder koe/ stier als voortbrenger van al het cyclisch leven op aarde. Daarnaast het boek 'Van Venus tot Madonna´ maken dat ik nog meer wil weten over de vroeg christelijke cultuur, symbolen en figuren. Wat is de rol van Sofia, Eva en Maria in voor christelijke culturen en zoals ze in de bijbel staan geschreven?


De Vraag: Wat was de betekenis van deze symbolen uit oude culturen en wat doen ze mij heden ten dagen? Wat voegen ze toe aan mijn Innerlijk landschap? Hoe kan ik oude symbolen hertalen naar het heden? De dubbelstaartige meermin; Ooit het symbool voor de Aardegodin……. Het labyrint; De spirituele levensweg…

 

Shotse Hooglanders van Yvette de Vries

 

 

 

Waar laat mijn innerlijke Stier mij naar kijken?